De tech arbeiders die niemand ziet

Als je aan de tech industrie denkt, denk je niet zo snel aan miljoenen arbeiders die (vaak heel erg saai) werk doen om onze digitale wereld soepel te laten werken. Moritz Altenried gaat in zijn boek ‘The Digital Factory’ voorbij de hippe tech hubs en kijkt naar de wereld daarachter. Een wereld die bestaat uit hele horden werkers in lageloonlanden die werkzaamheden verrichten die nodig zijn om algoritmes goed te laten functioneren.

In zijn boek gaat Altenried onder andere in op de logistieke sector. Denk je aan online shoppen, dan zie je als consument doorgaans niet meer dan de bestel-button op een website en de pakketbezorger die de volgende dag aan je deur staat. Wat je niet ziet is het distributiecentrum, waar veel meer flexwerkers dan vaste medewerkers op de vloer staan en waar elke beweging die medewerkers maken wordt gereguleerd en gestandaardiseerd. Je zou het menselijke automatisering kunnen noemen.

Een ander voorbeeld waarop Altenried ingaat is dat van het zogenaamde crowdwork. Dit betreft de miljoenen mensen die bijvoorbeeld foto’s taggen om beeldherkenningssystemen te voeden. Of de mensen die productbeschrijvingen opstellen voor online winkels, de effectiviteit van de door Google geleverde zoekresultaten beoordelen en de mensen die porno en geweld van social media sites verwijderen.

Crowdwork is hét voorbeeld van hoe technologie werk over de hele wereld kan verplaatsen. En hoe je daardoor als crowdworker in concurrentie bent met (tientallen) miljoenen andere crowdworkers, wat uiteraard effect heeft op de lucrativiteit voor de crowdworker zelf.

De grote uitdaging ligt in het beantwoorden van de vraag hoe we slechte banen kunnen veranderen in goede, eerlijk beloonde banen. Hopelijk kan daar de onlangs verkozen Amazon Labor Union verandering in brengen voor het logistieke deel. En weet (ook weer) Amazon met haar Amazon Mechanical Turk (waar je crowdsource projecten kunt aanbieden) een platform te vormen dat zorgt voor eerlijke beloning van werkers. Want er zijn een hoop bedenkingen op te werpen op dit principe van crowdwork, zo blijkt ook uit de bespiegelingen van Clairfort.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: