Met paleoart worden uitgestorven dieren wetenschappelijk kloppend tot leven gewekt

Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat de eerste dinosaurusbotten in Engeland door Mary Ann Mantell werden gevonden en wetenschappers tot de conclusie kwamen dat er ‘verschrikkelijke hagedissen’ op de wereld moeten hebben gelopen. Met de laatste Jurassic Park film in de bioscopen houdt het ons ook weer wat meer bezig: hoe zag de wereld er uit toen inmiddels uitgestorven dieren haar bewandelden?

Deze vraag is niet beperkt tot dinosaurussen; veel minder lang geleden waren er ook nog dieren als de mammoet, mastodonten, sabeltandtijgers en grondluiaards, die inmiddels verdwenen zijn. Zo ook in de omgeving van Los Angeles, waar de La Brea Tar Pits gelegen zijn. In deze teerputten zijn resten van de genoemde dieren gevonden en daar ontstond het idee om ze virtueel tot leven te wekken.

Een kunstenaar en een video game ontwikkelaar hebben ‘paleoart’ van deze dieren gemaakt. Ze hebben bewegende modellen ontwikkeld van de dieren die in de omgeving leefden, gebaseerd op foto’s van de gevonden skeletten van de uitgestorven dieren én video’s van het gedrag van verwante nog-bestaande dieren (olifanten, tijgers, luiaards). Als je nu de La Brea Tar Pits in Los Angeles bezoekt, kun je met je smartphone óf een AR bril de beesten rond zien lopen.

Hoewel het op het eerste gezicht vooral een gimmick lijkt, wordt het belang van accurate paleoart door wetenschappers benadrukt. Als het niet goed gebeurt, blijft het publiek (dat zijn u en ik) voor lange tijd denken dat bijvoorbeeld dinosaurussen geen veren hadden. Veel dinosaurussen hadden die wel.

Een goed model is van groot belang om de werkelijkheid goed te kunnen interpreteren. En daar hebben we dan meteen een brug naar data science en machine learning; je krijgt geen goede output als je niet de juiste data of het juiste model gebruikt. En dan kan het gebeuren dat je verkeerde signalen je organisatie in stuurt. Of dat je eerste dinosaurusfilm vol met foute dino’s zit!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: