Datacenters zijn onmisbaar voor onze datarijke samenleving. Maar ze kosten nogal wat energie. En kunnen we al die energie wel duurzaam opwekken? Of moeten we bij donker, windstil weer gewoon fossiele brandstoffen blijven verbranden om de boel draaiende te houden?

Niet perse. Er is een nieuwe vorm van schone energie in ontwikkeling die gebruik maakt van de goede oude zwaartekracht. En die ook nog eens operationeel wordt op het moment dat zon en wind ons even niet kunnen helpen.
De techniek komt erop neer dat energie uit duurzame bronnen (zon, wind) op momenten dat er meer dan genoeg van is (bij zonnig of onstuimig weer dus) wordt gebruikt om gigantische gewichten op te takelen. Je gaat dus grote gewichten de lucht in hijsen met duurzame energie wanneer deze beschikbaar is. Op het moment dat je duurzame bronnen even niet werken door de omstandigheden, laat je de zwaartekracht zijn werk doen op je gewichten en met de beweging die ontstaat wek je energie op.

Het werkt dus een beetje als een stuwdam waarvan je de sluizen open en dicht kunt zetten wanneer je wil. Alleen kun je in de polder geen stuwdam wegzetten. Wel een takelsysteem. Je zou grote ondernemers die datacenters willen bouwen kunnen verplichten om een takelsysteem op hun eigen terrein te plaatsen dat voor (een deel van) de eigen energievoorziening kan zorgen.
Horizonvervuiling? Vast wel, hoewel een datacenter zelf vaak ook al niet uitblinkt in schoonheid.

Om dit voor te zijn, wordt door Gravitricity (de startup die deze systemen ontwikkelt) ook al naar het gebruik van mijnschachten gekeken. De eerste moet in 2024 in Tsjechië in gebruik genomen gaan worden.
Een nieuwe duurzame energiebron, die juist gaat werken als onze bestaande duurzame bronnen het af laten weten. Door gebruik te maken van energie die die andere bronnen op andere momenten in overvloed op hebben gewekt. Dit zou wel eens heel groot kunnen worden!
Geef een reactie