Werkdruk, personeelstekorten, repetitief werk; we hebben nieuwe robots nodig!

Radiologen die worden bijgestaan door een Artificial Intelligence toepassing bij het diagnosticeren van borstkanker zijn succesvoller dan wanneer ze zonder A.I. werken, zo blijkt uit onderzoek. En dat weten we intussen ook al wel een tijdje; specialisten kunnen worden geholpen door algoritmes. Wat minder onderzocht is, is in hoeverre algoritmes geholpen kunnen worden door specialisten. Oftewel: is het algoritme superieur aan de specialist of vormen ze een sterk team?  

In een grootschalige studie die in The Lancet is gepubliceerd, blijkt dat de A.I. ook accurater wordt als het geholpen wordt door een radioloog. Een belangrijke bevinding van dit onderzoek, dat voor het eerst een directe vergelijking maakt tussen de performance van A.I. met of zonder hulp van een radioloog bij de diagnose van borstkanker.

De studie toont aan dat de A.I. vaak helemaal geen hulp nodig heeft; bijna driekwart van de screenings hoeft niet te worden bekeken door een radioloog. De A.I. weet het in die gevallen zeker. In het kwart van de gevallen dat er wél een radioloog nodig is, kan die alsnog op komen draven. Dit verlaagt de werkdruk voor radiologen en kan zo het wereldwijde tekort aan dit soort specialisten verlichten.

Personeelstekorten zijn er niet alleen in de medisch specialistische hoek. We hebben te weinig onderwijzers, te weinig vakmensen in de bouw, te weinig zorgpersoneel, te weinig […vul maar in…]. Artificial Intelligence wordt op steeds meer plaatsen ingezet om het gebrek aan menselijke arbeidskrachten te compenseren.

De angst dat de robots ons werk gaan overnemen is voor sommige beroepsgroepen gerechtvaardigd; als mensen onvoldoende geschoold zijn om ander werk te kunnen gaan doen dan wat robots kunnen (lees: veel standaard, repetitief werk), is het lastig om vervangend werk te vinden. Maar zo lang we op heel veel plaatsen worstelen met personeelstekorten, kun je ook reikhalzend uitkijken naar het moment dat de robots (een deel van) ons werk gaan overnemen in die vakgebieden waar de tekorten het grootst zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: