Standaard Tech instellingen: “The Devil is in the Defaults”

Er is een pakkende spreuk als het gaat over de technologie die we in ons dagelijks leven gebruiken: The devil is in the defaults. Hiermee wordt gerefereerd aan de default instellingen die tech bedrijven aan onze apparaten, apps en websites hebben meegegeven. Door deze instellingen delen we vaak data over onszelf, onze activiteiten en onze locatie.

Je kunt dit delen doorgaans uit zetten, maar menu’s en knopjes waar je dat mee kunt doen zijn vaak lastig te vinden, waarschijnlijk met het doel dat we ze niet gaan omzetten. De grote tech bedrijven willen namelijk het liefst dat we deze default instellingen zo veel mogelijk intact laten. Naar eigen zeggen om hun algoritmes te verbeteren en bugs te vangen, wat hun producten voor ons verbetert. Maar onnodig data delen is niet altijd in je eigen belang.

Je locatie delen geeft bijvoorbeeld heel veel informatie over je doen en laten. Of je vaak naar de snackbar gaat. Of naar de kerk. Of naar een bar voor mensen met een bepaalde geaardheid. Informatie die je misschien helemaal niet met bedrijven en adverteerders wil delen.

Het is van belang bij de technologie die we gebruiken, dat we de tijd nemen om de menu’s en knopjes en schuifjes bekijken en de data die we delen onder controle krijgen. De New York Times heeft een lijstje gemaakt met zaken die je volgens hen altijd moet aanpassen. In mijn beleving is die lijst te lang; ik vind het bijvoorbeeld juist wel prettig om gepersonaliseerde aanbevelingen te krijgen.

Maar er zitten ook hele nuttige tips tussen. Ik heb ze voor Google, iPhone en Facebook hieronder opgenomen. Doe ermee wat je wil! Komen ze:

Producten van Google (inclusief Android telefoons en webdiensten als de zoekmachine, YouTube en Google Maps) zijn verbonden met je Google account. Het dashboard waarmee je dingen hierin kunt aanpassen vind je op myactivity.google.com. Voor zowel je activiteiten op web en app als voor je locatie en je YouTube geschiedenis, kun je instellen dat na 3 maanden de geschiedenis verwijderd wordt. Zo ontstaat er dus geen eeuwige historie van alles wat je doet, maar kun je wel nog steeds handige aanbevelingen krijgen op basis van je gedrag van de afgelopen 3 maanden. Dit doe je op bovengenoemde URL door op elk van de 3 onderdelen te klikken en dan bij ‘Automatisch verwijderen’ te kiezen voor ‘Activiteit ouder dan 3 maanden wordt verwijderd’.

Een extra tip voor gebruikers van Android gebruikers betreft nieuwe versies van Android, waarbij je je locatie ‘bij benadering’ kunt delen in plaats van je exacte locatie. Voor veel apps (zoals bijvoorbeeld de weersverwachting) is een benadering van je locatie voldoende. Precieze locatiedata hoe je alleen te delen met software die het nodig heeft om goed te werken, zoals Maps.

Heb je een iPhone? Zet het delen van je locatie met Apple ‘voor het verbeteren van Apple Maps’ uit via Instellingen à Privacy à Locatievoorzieningen à Systeem en vink daar onder ‘Productverbetering’ de opties ‘iPhone-analyse’, ‘Routes en verkeer’ en ‘Verbeter Kaarten’ uit.

De belangrijkste settings van Facebook vind je via Instellingen en privacy à Privacycontrole. De volgende aanpassingen zorgen ervoor dat werkgevers of marketeers niet ongelimiteerd kunnen snuffelen in je gegevens.

Bij ‘Wie kan zien wat je deelt’ kies je bij ‘Wie kan je vriendenlijst in je profiel zien?’ en ‘Wie kan de mensen, pagina’s en lijsten die je volgt zien?’ voor iets anders dan ‘Openbaar’, afhankelijk van wat je zelf wil. Bij ‘Hoe mensen je kunnen vinden op Facebook’ selecteer je bij ‘Kies wie jou kan opzoeken via je telefoonnummer of je e-mailadres’ voor iets anders dan ‘Iedereen’.

Tot slot: je kunt je bij sommige zaken afvragen ‘Waarom zou ik het niet delen?’ Maar je kunt je ook afvragen ‘Waarom zou ik het wel delen?’ Zaken die nu onschadelijk lijken, kunnen op langere termijn wél schadelijk blijken. Vraag dat maar aan nieuwe politici die geconfronteerd worden met oude onwelgevallige tweets!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: