Het verbod op abortus drijft vrouwen in verschillende Amerikaanse staten in de armen van Big Brother

In 1973 werd abortus legaal in de Verenigde Staten. In het boek Freakonomics is een uitleg te lezen hoe deze wet zorgde voor minder criminialiteit in de jaren ’90.

In 2022 is deze legalisering teruggedraaid en is abortus weer illegaal in een groot deel van de VS. Maar in tegenstelling tot 1973, geven digitale sporen die vrouwen achterlaten nu veel meer informatie prijs die tot een conclusie kan leiden dat zwangerschappen beëindigd zijn. Miljoenen vrouwen delen informatie over hun menstruatie met apps die hun maandelijkse cyclus bijhouden.

Deze apps stellen gebruikers in staat om de data van hun ongesteldheid vast te leggen en op basis daarvan advies te krijgen wanneer zij het meest vruchtbaar zijn. Sommige vrouwen gebruiken de apps om zwanger te worden, anderen juist om dit te voorkomen. Nadat duidelijk werd dat het recht op abortus ingeperkt ging worden, werd opgeroepen om deze apps allemaal te verwijderen.

Het tegengestelde bleek echter te gebeuren: meer vrouwen zijn opvallend genoeg de apps gaan gebruiken, waarschijnlijk doordat er meer aandacht voor kwam. De opgepookte interesse gaat wel vooral uit naar partijen die naar aanleiding van het besluit van de Supreme Court aangaven data te beschermen, maar dan nog: vrouwen die eventueel tot abortus over zouden gaan bij een onverhoopte zwangerschap maken zich met deze tracking apps digitaal kwetsbaar.

En het zijn niet alleen deze apps die de handhavers van digitale informatie kunnen voorzien. Je zoekgeschiedenis (‘abortuspillen’), het bezoek van websites met informatie over abortus, een SMS bericht waarin je aan een vriendin aangeeft dat je abortuspillen hebt genomen. Dit is het type informatie waar aanklagers naar op zoek kunnen gaan bij een vermoeden van een illegale abortus.

Sommige staten zijn bezig met wetgeving die hun inwoners verbiedt om naar een andere staat te reizen om een abortus te ondergaan. Locatiedata van mobiele telefoons kunnen dan gebruikt worden om te kijken of vrouwen die een miskraam zeggen te hebben gehad niet bij een abortuskliniek zijn geweest.

Het was 1973 toen abortus in de VS legaal werd. Het is 2022 en abortus is in delen van de VS weer illegaal. De manier waarop erop gehandhaafd gaat worden doet denken aan een ander jaartal: 1984.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: