Modern warfare: zelfvarende schepen halen de mens uit de vuurlinie

We kennen intussen allemaal het idee van zelfrijdende auto’s. De experts verschillen van mening over de mogelijkheid van volledig zelfstandig opererende auto’s in alle verkeerssituaties, maar dat er in ieder geval nog een ontwikkeling plaatsvindt in die richting is evident.

Een probleem voor zelfrijdende auto’s is dat er in het verkeer heel veel verschillende situaties voor kunnen komen. Een voetganger die zomaar oversteekt, een stilstaande auto die zonder richting aan te geven afslaat, een lomp invoegende vrachtauto. En is dat daar een gat in de weg of een plastic zak?

Wat een stuk overzichtelijker is voor een zelfstandig opererend voertuig, is de zee. Golven, schepen, hier of daar een dier. En wat daar op de golven beweegt moet wel een plastic zak zijn, want een gat in het zeeoppervlak bestaat niet. Zelfvarende schepen zijn dus gemakkelijker te realiseren dan zelfrijdende auto’s.

De Amerikaanse marine is dan ook volop aan het testen met zelfvarende schepen. Schepen die zonder iemand aan boord de marine kunnen ondersteunen, met name door wapens te vervoeren die de bemande schepen kunnen gebruiken. Doordat de gevechtsschepen niet alle wapens zelf hoeven te vervoeren, kunnen ze langer operationeel blijven. De marine wil op deze manier haar vloot laten groeien zonder de kosten te laten stijgen. De schepen zijn goedkoper te produceren en omdat er niemand aan boord hoeft te zijn, is het gebruik ook goedkoper.

Uiteindelijk moeten er in 2045 ongeveer 150 van deze ‘ghost ships’ zijn. Deze schepen kunnen, doordat ze volledig autonoom kunnen opereren, op saaiere en gevaarlijker missies gestuurd worden. Het idee voor de toekomst is om deze schepen grote stukken zee te laten patrouilleren, op zoek naar vijandige schepen. Ze zullen overigens niet zelf het besluit nemen om te vuren, daarvoor zal altijd een menselijke operator verantwoordelijk blijven. Maar deze kan wel – veilig – op duizenden kilometers afstand zitten.

Efficiënt en kosteneffectief, dat is waar A.I. op heel veel gebieden in onze maatschappij haar rol opeist. Met een mens erbij om de grote beslissingen te nemen. Dat kan zijn dat er een raket afgevuurd moet worden. Maar in andere vakgebieden kan het een voorgeschreven behandeling voor een patiënt zijn. Of een keuze om een verdachte wel of niet op borgtocht vrij te laten. Zo helpt A.I. menselijke beslissers om de juiste keuzes te maken, waarbij de menselijke expertise de verantwoordelijkheid behoudt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: