We zijn vanaf deze maand met 8 miljard mensen, nog 2,4 miljard te gaan

Ergens deze maand gaan we als wereldbevolking de grens van 8 miljard inwoners over. Niet echt een reden om de champagne te ontkurken als we erbij stilstaan dat onze tijd uitdagend is met klimaatverandering, honger en overbevolking. Dat de wereldbevolking groeit is daarmee vooral slecht nieuws.

Er is ook goed nieuws, namelijk dat de groei afvlakt. In 2022 is de groei van het aantal mensen op aarde ongeveer 0,83% (dat is wel ongeveer 70 miljoen mensen erbij). Begin jaren ’60 van de vorige eeuw lag de groei ook op ongeveer 70 miljoen mensen, maar toen op basis van ruim 3 miljard inwoners. De groei was toen in procenten dus veel groter: ruim 2,2%.

De VN verwacht dat rond het jaar 2085 de wereldbevolking haar hoogtepunt zal bereiken op een ruime 10,4 miljard inwoners, om vervolgens aan een daling te beginnen. En dat is dus wél goed nieuws, omdat we als mensheid de limieten van wat de aarde ons kan bieden aan het overschrijden zijn.

De verdeling van de wereldbevolking over de continenten (en daarbinnen de landen) is mooi weergegeven in een aantal infographics op visualcapitalist.com. Leuk om even te bekijken!

Mocht je willen weten waarom de wereldbevolking minder hard groeit dan voorheen (spoiler alert: vooral door beschikbaarheid van anticonceptie én een gebrek aan noodzaak om kinderen te krijgen), lees dan het boek Factfulness van Hans en Ola Rosling.

Tot slot nog een laatste stukje goed nieuws, ik heb het even nagekeken: interplanetaire migraties zijn nog niet meegenomen in deze dalende groeicijfers!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: