Door A.I. gegenereerde recepten vooral goed om lekker te lachen

GPT-3 is een neuraal netwerk, ontworpen door OpenAI. In eerdere blogs besteedde ik al vaker aandacht aan GPT-3, bijvoorbeeld over de manier waarop dit netwerk marketingteksten genereert. Maar dit taalmodel kan meer dan marketingteksten genereren of algemene gesprekken voeren. Het kan ook hele nieuwe kunstige creaties bijeen schrijven. Zoals bijvoorbeeld een menu.

A.I. heeft haar weg naar de keukens van mensen natuurlijk al lang gevonden; via zoekmachines waar je recepten kunt opzoeken of virtuele assistenten waar je de verhouding tussen eetlepels en theelepels aan kunt vragen. De voorbereidingen van menig familiediner beginnen bij Google.

Maar voorlopig is A.I. nog niet in staat om recepten op chef-niveau samen te stellen, zo blijkt uit een leuk (en enigszins anekdotisch) onderzoek van de New York Times (vermakelijk filmpje op YouTube). De vraag die aan GPT-3 werd gesteld is of het een Thanksgiving menu kon samenstellen. Dat schijnt in de VS ‘een dingetje’ te zijn, vergelijkbaar met het kerstdiner bij ons.

GPT-3 stelde als eerste een chaat met pompoenkruid voor. Een chaat (ik moest het even opzoeken) is een Zuid-Aziatische snack, pompoenkruid is een mix van kruiden die vaak wordt gebruikt in pompoentaart. Het menu werd (op basis van verdere instructies van de journaliste) gecompleteerd met groene bonen met miso en sesamzaad, naan vulling, geroosterde kalkoen en een cranberrysaus die “niet te zoet en een beetje gekruid” was.

Wat OpenAI naast GPT-3 nog meer aan tooling heeft is DALL-E (ook hierover schreef ik eerder al). DALL-E creëert beelden op basis van wat je invoert. Leuke ‘touch’ in het artikel van de New York Times is dat het DALL-E heeft gevraagd om de GPT-3 gerechten te visualiseren. En het zag er appetijtelijk uit!

Hoe DALL-E verwachtte dat de naan vulling eruit zou zien

Maar ‘the proof of the pudding  is in the eating’. En de gegenereerde recepten (met een soms onnavolgbare opeenvolging van stappen) bleken niet te leiden tot bijzonder smaakvolle gerechten. En bovendien zagen ze er heel anders uit dan hoe DALL-E ze gevisualiseerd had.

Wat het GPT-3 recept aan naan vulling opleverde

GPT-3 is nog niet op een punt dat het recepten kan genereren die de moeite waarde zijn. Maar inspirerend kan zo’n enigszins lukraak bijeengebracht recept als een chaat met pompoenkruid wel zijn. Maar daarvoor heb je natuurlijk geen A.I. nodig; je kunt ook zelf lukraak ingrediënten bij elkaar brengen in de hoop dat er iets moois uit komt. Wat dat betreft zijn A.I. recepten op dit moment vooral nog de uitkomst van een soort digitale grabbelton vol ingrediënten.

Advertentie

Eén reactie op “Door A.I. gegenereerde recepten vooral goed om lekker te lachen”

  1. Voorlopig nog maar even zelf de ingrediënten bij elkaar scharrelen 😂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: