Medische tooling kan laagdrempeliger gebruikt worden in verre oorden

Radiologen gebruiken steeds vaker A.I. om medische beelden te interpreteren. Je kunt hierbij denken aan röntgenfoto’s, maar ook aan CT-, MRI- en PET-scans. En ook de beelden die bij endoscopie worden gemaakt worden steeds vaker eerst door een computer gescreend voordat een menselijke expert erbij komt.

Wat mij hoopvol stemt, is dat er toepassingen zijn die mensen zonder enige training kunnen instrueren hoe zij een goede medische foto kunnen maken met hun smartphone. Dat kan de (potentiële) patiënt zelf zijn, die een foto maakt van een moedervlek waar hij of zij zich zorgen om maakt, zoals SkinVision van CZ. Maar het kan nog geavanceerder.

Er bestaat echo-apparatuur die op een smartphone kan worden aangesloten. Hiermee zijn goede, scherpe foto’s te maken. Een AI algoritme geeft de gebruiker aanwijzingen hoe het echo-apparaat bewogen moet worden en maakt vanzelf de foto wanneer het beeld aan de eisen voldoet. Zo kun je overal en altijd medische beelden maken van bijna alle lichaamsdelen.

Algoritmes kunnen ook nog helpen bij de interpretatie van de gemaakte beelden. De verwachting is dat deze manier van het maken van medische beelden vooral in afgelegen en achtergestelde gebieden een groot verschil kan maken. Zo zorgt A.I. ervoor dat de ongelijkheid in de gezondheidszorg kleiner wordt. En dat is natuurlijk geweldig!

Advertentie

2 reacties op “Medische tooling kan laagdrempeliger gebruikt worden in verre oorden”

  1. Mooie vooruitgang! En … hoe meer foto’s, beelden, scans hoe beter de voorspelbaarheid van het algoritme, toch?

    Like

    1. Zeker een mooie ontwikkeling! En inderdaad, als de gemaakte beelden uiteindelijk gelabeld worden met de daadwerkelijke diagnose, kan het algoritme leren waar het eventueel fouten heeft gemaakt en daarmee verbeteren.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: