De onzin van een A.I. Universiteit

De Universiteit van Florida heeft een rigoureuze wijziging in haar curriculum doorgevoerd: Artificial Intelligence wordt onderdeel van elke studierichting. Dus niet alleen van computerwetenschappen of data science of robotics. Nee van alles!

De aanzet om dit te gaan doen, is gelegen in het ter beschikking krijgen van een supercomputer, zo vertelt ‘senior vice president of academic affairs’ Joe Glover in een interview met NVIDIA. De supercomputer werd hem in de schoot geworpen, wat hij er vervolgens mee deed zou in mijn beleving inspiratie moeten zijn voor alle onderwijsinstellingen.

Ga je commerciële economie studeren aan Universiteit van Florida, dan word je ook opgeleid in de mogelijkheden van A.I. Of als je agricultuur gaat studeren. De accenten in het curriculum liggen dan wel net anders; bij economie zul je het sneller hebben over oplossingen op het gebied van FinTech, bij agricultuur heb je het eerder over beeldherkenning (wanneer zijn de gewassen klaar om te oogsten?). Maar het is van belang dat iedereen die in een bepaalde richting gaat studeren ook bekend raakt met wat A.I. in dat vakgebied betekent en kán betekenen.

Als we zeggen ‘A.I. is overal om ons heen’, dan moet het ook aan de nieuwe professionals die overal om ons heen af gaan studeren onderwezen worden. Als je nu niets over A.I. leert, kun je in geen enkel vakgebied overleven tot je pensioen.

Er zijn mensen die naar de Universiteit van Florida refereren als de ‘A.I. Universiteit’. Joe Glover wuift dit zelf weg en heeft een pakkende analogie. Hij vertelt dat er bij de opkomst van de personal computer ook universiteiten waren die als eerste met deze computers aan de slag gingen voor alle studierichtingen. Als je nu terugdenkt dat die universiteiten toen met ontzag ‘Computer Universiteiten’ genoemd werden, dan klinkt dat belachelijk.

A.I. wordt (of is?) net zo alomtegenwoordig als computers dat op dit moment zijn. Het is dus niet zo dat de Universiteit van Florida iets doet dat anders is dan wat andere onderwijsinstellingen gaan doen. Ze doen het alleen eerder. Want over een aantal jaar zijn er alleen nog maar A.I. Universiteiten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: