A.I. ingezet voor een vroege diagnose van de ziekte van Alzheimer

Wereldwijd lijden honderden miljoenen mensen aan de ziekte van Alzheimer of andere mentale gezondheidsproblemen als depressies of angsten. Deze problemen worden vaak pas te laat gediagnosticeerd om optimaal te behandelen.

Het idee is ontstaan dat het mogelijk kan zijn om eerste signalen van mentale problemen in iemands stem te kunnen detecteren. Een product van startup Accexible bestudeert de linguïstische inhoud van iemands spraak (dus wat hij of zij zegt) én hoe de betreffende persoon spreekt. Dit samen wordt geanalyseerd om te kijken of er veranderingen zijn die het gevolg van een onderliggend probleem kunnen zijn.

Het idee is dat medisch specialisten de tool als een screening test kunnen gebruiken. Neurologen kunnen hem gebruiken om te monitoren hoe hun patiënten zich in de tijd ontwikkelen.

Accexible pilots lopen onder andere in Spanje en Engeland. Als bijvoorbeeld een patiënt met geheugenproblemen bij de dokter binnen loopt, kan de technologie gebruikt worden om een screening te doen en een eerste diagnose te stellen.

Mensen kunnen de ziekte van Alzheimer aan het ontwikkelen zijn, terwijl je nog geen symptomen kunt zien. Er kunnen dan echter wel biologische aanwijzingen zijn. Dat is het gat dat deze techniek wil opvullen. Hoe kun je zo snel mogelijk met behandelen beginnen, zelfs als de patiënt nog nergens merkbaar last van heeft?

Daarom wordt er ook onderzoek gedaan of het model de niveaus van ‘beta amyloid’ kan voorspellen. Beta amyloid is het proteïne dat zich in het brein ophoopt bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Hoe eerder dit wordt gevonden, hoe groter de kans op succesvolle behandeling. Zo helpt A.I. bij het zetten van een volgende stap in het bestrijden van een ziekte die met de toenemende vergrijzing een steeds groter probleem wordt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: