De data-coöperatie: Zuid-Korea vanaf de grond begonnen met de bouw van een Smart City

In het Zuid-Koreaanse Busan wordt een Smart City gebouwd ‘from scratch’. In de experimentele eerste fase die onlangs gestart is, zijn de eerste 54 huishoudens in hun woningen getrokken. Zij hoeven geen huur te betalen voor de woningen, in ruil voor het beschikbaar stellen van hun data. Data over bijna alles, waaronder energieverbruik, dagelijkse routines en persoonlijke fysieke data die wordt vastgelegd door een smartwatch.

De smart spiegel die in elke woning is geïnstalleerd, kan – met een schuin oog op alle data die is vastgelegd – suggesties doen wat te eten en welke activiteiten te ondernemen. De brievenbus kan een seintje geven als er post is. De koelkast kan een seintje geven als er voedingsmiddelen op het punt staan over de houdbaarheidsdatum te gaan.

De gedachte achter de Smart City is vooral geënt op duurzaamheid; groene energie (in het geval van Busan vooral waterkracht uit de Nakdong rivier), recycling van bijna alles, geen busjes maar drones die pakketjes bezorgen en kleine robots die de straten schoon houden. De slimme huizen zitten vol met Samsung producten, waaronder een AirDresser; een kast die dienst kan doen als stomerij.

Uiteindelijk zullen er in de Smart City (met de welluidende naam ‘Eco Delta Smart Village’) 30.000 woningen staan. Woningen vol met mensen die al hun data beschikbaar stellen aan de slimme stad, waarmee de stad nog slimmer en efficiënter kan worden.

Data delen waardevol maken voor allen

Vanuit onze (Europese) focus op privacy en gegevensbescherming wellicht nog een hele verre brug, zo’n data-deeleconomie. Maar bescherming van gegevens is misschien helemaal niet meer zo spannend op het moment dat iedereen die data deelt en het een gezamenlijk bezit wordt. Een bezit waar ook elke individuele persoon mee geholpen kan worden.

Als bijvoorbeeld de historische smartwatch-data van elke persoon in de stad gemonitord wordt, dan kan deze ingezien worden op het moment dat iemand ziek wordt. En kunnen voor anderen die hun data beschikbaar stellen ‘early warnings’ blootgelegd worden waar we nu nog geen weet van hebben.

Zo zijn data niet (alleen) waardevol voor de tech-bedrijven, maar juist voor de eigenlijke eigenaren van de data: de bewoners van de slimme stad. Een soort data-coöperatie!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: