Robots leren ons steeds beter in de gaten te houden

Hoewel fabrieken en magazijnen steeds vaker robots op wielen gebruiken op plaatsen waar ook mensen actief zijn (bijvoorbeeld om spullen rond te rijden), werken mensen en robots in vrijwel alle gevallen nog volledig gescheiden.

Verschillende bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van robots die op een veilige manier met mensen kunnen omgaan. Amazon onthulde onlangs haar nieuwe robot Proteus die mensen in de omgeving kan onderscheiden. Terwijl andere robots in magazijnen van Amazon doorgaans volledig afgescheiden van mensen werken (bijvoorbeeld om spullen binnen handbereik van mensen te brengen), kan Proteus door gebieden navigeren waar mensen aan het werk zijn. Hiervoor gebruikt Proteus sensoren die de omgeving continu afspeuren naar mensen of andere obstakels en hij stopt meteen als ie het signaal krijgt dat ie tegen iets of iemand op zou kunnen gaan botsen.

Amazon Proteus

Als het om Amazon en om veiligheid en welzijn in haar magazijnen gaat, ontstaat er snel cynisme. Amazon staat niet bekend als de werkgever die het meest met medewerkerstevredenheid bezig is en er zijn studies beschikbaar waaruit blijkt dat zich meer ongelukken in de magazijnen van Amazon voordoen dan in magazijnen van andere bedrijven. We kunnen wel de hoop koesteren dat de inzet van Proteus het aantal ongelukken laat dalen én de zwaarte van het werk van Amazon medewerkers verlicht.

Amazon is niet de enige partij die bezig is met de inzet van omgevingssensitieve robots. Robust AI wil bijdragen aan een situatie waarin mensen en robots veilig in dezelfde ruimte met elkaar kunnen werken en wil hierbij nog verder gaan dan Amazon, door robots te ontwikkelen die kunnen zien wat mensen aan het doen zijn en ze hiermee te helpen. Dus niet alleen voorkomen dat tegen ze tegen mensen aan botsen, maar ze proactief ondersteunen.

Robust AI’s magazijnrobots

Robots werken steeds vaker samen met mensen, in een gemengd team van mensen en robots. Net als in een team met alleen mensen, is het natuurlijk ontzettend handig als ook in zo’n gemengd team de teamleden van elkaar weten wat ze aan het doen zijn en van elkaar kunnen inschatten wat ze van plan zijn te gaan doen. Elk teamlid kan dan anticiperen waar hulp nodig is of welke handeling eventueel gevaar voor andere teamleden kan opleveren.

Robots zijn op dit moment echter nog vrij stoïcijns in hun handelen. Je zou het bijna lomp kunnen noemen. Op dit moment werken grote robots daarom vaak nog in kooien of in aparte delen van het bedrijf om te voorkomen dat ze mensen verwonden. Robust AI en Amazon zijn allebei bezig om de wereld van mensen en robots steeds meer met elkaar te vermengen.

Dat is spannend en opwindend tegelijk. Het is denkbaar dat jouw collega of assistent in de niet al te verre toekomst ook een robot zal zijn. Sterker: als je op kantoor wel eens een rekenmachine gebruikt, is dat in feite ook een robotje dat jouw werk een stuk makkelijker maakt. Je keukenmachine maakt het bereiden van de maaltijd makkelijker. De vuilniswagen die de containers optilt zorgt dat de vuilnisman de zakken niet handmatig in de wagen hoeft te gooien.

Technologie en robotisering maken ons leven makkelijker en geven ons meer tijd om ons met echt uniek menselijke activiteiten bezig te houden. Misschien kun je erover nadenken wat je met die extra vrijkomende tijd gaat doen terwijl je robotstofzuiger door je huis rijdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: