Mooi gevisualiseerd: streamingdiensten redden de muziekindustrie

Okee, dit heeft niet heel veel met A.I. of data science te maken. Helemaal niks zelfs. Maar omdat ik kan genieten van een mooie infographic (geen hele coole zin in de kroeg, dat besef ik me) wil ik je deze niet onthouden. De ontwikkeling van de inkomsten van de muziekindustrie in de Verenigde Staten.

Wat ik heel interessant hierin vind, is de vooruitziende blik van (het management van) Metallica. In het jaar 2000 diende al een rechtszaak tussen Metallica en het P2P platform Napster, een soort open data platform. Alleen bestond de data van Napster uit MP3 muziekbestanden waar geen rechten over betaald werden. Eén iemand kon een CD kopen, de bestanden eraf ‘rippen’ en deze vervolgens op Napster gratis aanbieden. Zo kon iedereen muziek downloaden en luisteren zonder ervoor te betalen.

Metallica en vele artiesten met hen waren hier niet blij mee. Zij vreesden dat hun muziek hen geen of veel minder geld zouden opleveren. En zoals in de grafiek te zien is, was dat volkomen terecht. Sinds de opkomst van de mogelijkheden om muziek digitaal binnen te halen, is de verkoop van fysieke geluidsdragers gekelderd. En de verkoop van ringtones kon dat niet bepaald compenseren.

Het downloaden van muziek (via bijvoorbeeld iTunes) – waarmee je het nummer dus echt in je bezit krijgt, in digitaal formaat – zorgde weliswaar voor enige verlichting, maar was ook te weinig om de verdiensten op peil te houden. Ondanks het voordeel van deze bestanden, dat je ze ook kunt beluisteren als je niet verbonden bent met het internet.

Dat verbonden zijn is echter steeds makkelijker en alomtegenwoordig geworden. En dat draagt dan weer bij aan de gigantische piek die we aan het einde van de grafiek zien: de streamingdiensten. Vooral Spotify zorgt voor een vernieuwde en zeer grote cash flow voor de muziekindustrie.

Voor een filmpje waarbij je de grafiek vanaf begin jaren ’70 ziet ontstaan kun je overigens op YouTube terecht.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: