Ontluik je eigen creativiteit met DALL-E 2 (dit is géén LOI cursus!)

Ik schreef er al eerder over, toen het nog niet breed beschikbaar was: DALL-E 2 van OpenAI. OpenAI, hetzelfde bedrijf dat ons de megahype ChatGPT heeft geschonken. Je kunt niet zeggen dat ze niets bijzonders opleveren!

Zoals veel mensen al volop aan de slag zijn met ChatGPT (scholieren incluis), kun je ook uren vullen met het spelen met Dall-E 2. Hoe het werkt kun je hier lezen.

De gebruiksmogelijkheden van Dall-E 2 werpen vragen op over auteursrechten. Als je DALL-E 2 iets laat genereren “in de stijl van Banksy”, pleeg je dan inbreuk op het intellectueel eigendom van Banksy? Dit is een hele interessante kwestie waar de meningen over verdeeld zijn.

Er zijn goede argumenten om te stellen dat dit wél schending van auteursrechten is. Een eigen stijl is iets wat een kunstenaar definieert. Aan de andere kant, als een nieuwe band een album uitbrengt dat erg lijkt op werk in de stijl van U2, is dat dan een inbreuk op het auteursrecht van U2? We zijn het er volgens mij over eens dat dat dan niet zo is.

En als we een A.I. vragen om muziek te componeren in de stijl van U2, wat dan?

Soms is het ook wel prettig om over dit soort juridische of misschien zelfs ethische vraagstukken heen te stappen en DALL-E 2 gewoon lekker te gebruiken. En daarin zit natuurlijk ook een creatief proces: het bedenken van wat DALL-E 2 voor je moet genereren. Je kunt dat zelf ook doen op https://labs.openai.com/

Ik ben er even voor gaan zitten en kwam tot voldoende inspiratie om in mijn eigen beleving een aantal aansprekende werken te laten genereren. Voelt u zich vrij om er een canvas van te laten maken en aan uw muur te hangen; ik doe afstand van alle mogelijke auteursrechten!

A van Gogh style painting of a surfer in the desert
A painting in the style of Rembrandt of a man riding a bike on Mount Everest
A futuristic neon lit skater on Jupiter
A painting in the style of Monet of a woman plucking her eyebrows with a mirror
A painting in the style of Renoir depicting a beautiful blonde woman marrying a unicorn
A children’s drawing of a soccer match between dogs and cats
A drawing in the style of Miffy of a plane crash
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: