Lekker klessebessen en foto’s kijken met ChatGPT

Wat krijg je als je een aantal muzikale genieën aan elkaar koppelt? The Beatles of Queen, om maar wat te noemen. Wat krijg je als je een oude hoofdredacteur van VI, een ex-voetballer en een ambitieuze sportpresentator aan elkaar koppelt? Een succesvolle, prijswinnende talkshow. En wat krijg je als je GPT-4 en Dall-E 3 aan elkaar koppelt? ChatGPT, maar dan nog vetter!

Het lijkt wel een oneindige stroom aan updates die OpenAI aan ChatGPT toevoegt. Kon je dit super populaire model eerst (bijna) alle vragen stellen die je je kunt bedenken, je kunt nu weer een stap verder gaan. Twee stappen zelfs.

Ten eerste: je kunt ChatGPT een plaatje laten zien en vragen wat er te zien is. Je kunt bijvoorbeeld een Sudoku puzzel laten zien en vragen hoe je die op moet lossen. ChatGPT geeft je de juiste stappen. Of je laat een foutmelding van je computer aan ChatGPT zien en vraagt wat je moet doen. ChatGPT is dan je IT-help-student aan huis en vertelt je precies wat je moet doen.

Het bedrijf Be My Eyes (dat een app maakt voor mensen die (bijna) blind zijn) gebruikt deze functie om gebruikers een foto te laten uploaden en aan ChatGPT te vragen wat het is.

Een andere update zorgt ervoor dat je lekker kunt gaan kletsen met ChatGPT. Daarvoor wordt een model gebruikt om wat je zegt in tekst te converteren. Dan gaat ChatGPT z’n bekende magic doen (een antwoord zoeken). En met een nieuw model dat de tekstuele input van ChatGPT dan naar een stem kan converteren, krijg je het antwoord in gesproken woord.

Spotify gebruikt het model al om verschillende podcasts te vertalen. Waarbij je een Engelstalige podcast in het Nederlands kunt beluisteren, met de stem van de originele spreker.

Het zijn voor de hand liggende, maar oh zo coole updates die we voorgeschoteld krijgen. Het succes maakt OpenAI inmiddels een extreem waardevol bedrijf. Hoewel het nog niet naar de beurs is gegaan, worden wel inschattigen van de waarde van OpenAI gemaakt om zo een prijs bij de eventuele verkoop van aandelen te kunnen bepalen. Op dit moment is de waarde naar verwachting tussen de 80 en 90 miljard. Dat is ongeveer 3 keer zo veel (!!!) als aan het begin van dit jaar.

En ik maar blij zijn dat ik weer een kwart procent rente op mijn spaarrekening krijg.

Eén reactie op “Lekker klessebessen en foto’s kijken met ChatGPT”

  1. was weer ff lekker lezen

    Like

Plaats een reactie