Wie laat de blinde weer zien en de stomme weer spreken? Spoiler: ik heb het niet over onze lieve heer!

Veel zaken in het leven zijn minder toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Technologie is daar geen uitzondering op. Maar er zijn regelmatig mooie initiatieven die kleine én grote tech bedrijven nemen om de accessibility (de term voor het bereikbaarder maken van de wereld en in het bijzonder tech producten voor mensen met een beperking) te verbeteren.

Be My Eyes is zo’n voorbeeld. Dit bedrijf ontwikkelt technologie voor mensen die problemen hebben met hun ogen. In 2023 lanceerde Be My Eyes technologie die blinden en slechtzienden helpt bij het waarnemen van hun omgeving. Zij kunnen met de toepassing ‘Be My AI’ de camera van hun smartphone op hun omgeving of op een object richten en hun telefoon verbaal laten beschrijven wat er te zien is. Dit maakt de wereld weer interpreteerbaar.

En wat te denken van Apple’s ‘Personal Voice’, dat je in staat stelt je eigen stem te laten synthetiseren? Mensen die het risico lopen door een ziekte hun stem in de toekomst te verliezen krijgen de mogelijkheid om hun stem te bewaren. Zo kun je ervoor zorgen dat vrienden en familie die stem in de toekomst nog steeds kunnen horen.

Tot slot: de Universiteit van Texas heeft een ‘noninvasive language decoder’ ontwikkeld, die gedachten kunnen vertalen naar spraak. Anders gezegd: die gedachten kan lezen! Dit kan het voor mensen die hun spraak zijn verloren of verlamd zijn gemakkelijker maken om te communiceren. En het verschil met eerdere toepassingen die gedachten om kunnen zetten in spraak, is dus dat het ‘noninvasive’ is: er hoeft geen chip in de hersenen te worden geplant. Er worden van buitenaf fMRI scans gemaakt en dat is voldoende.

Bovenstaande voorbeelden zijn allemaal gelanceerd in 2023. Met de snelheid van ontwikkelingen in Artificial Intelligence belooft dit heel veel goeds voor heel veel mensen die nu en in de toekomst op wat voor manier dan ook beperkt worden in hun handelen. De technologie schrijdt gestaag verder vooruit. En dat is heel vaak heel erg goed nieuws!

Plaats een reactie