Gezichtsherkenning ingezet om gesneuvelde Russen te identificeren

Foto door Pixabay op Pexels.com

Oekraïne zegt gezichtsherkenning te gebruiken om gestorven Russische soldaten te identificeren. Hiervoor gebruikt de Oekraïense overheid volgens Forbes de gezichtsherkenningssoftware van Clearview AI, dat een databases van ruim 10 miljard foto’s heeft verzameld. Deze foto’s komen onder andere van social media profielen. En juist met die profielen probeert Oekraïne de match te vinden als een soldaat is gesneuveld, zodat de familie en vrienden kunnen worden benaderd.

Gezichtsherkenning is een – vaak omstreden – toepassing van beeldherkenning. Er zijn onverkwikkelijke voorbeelden van het gebruik van gezichtsherkenning, bijvoorbeeld om in China de Oeigoerse minderheid te monitoren of om in de VS illegalen op te sporen. Om vanuit oorlogsgebied contact te leggen met familie van wie het kind niet meer naar huis zal komen is een sympathieker gebruik in een oorlogssituatie.

Misschien vraag je je af of je zelf ook in de database van Clearview AI voorkomt. Dat is helemaal niet onwaarschijnlijk. Ook jij kunt dus geïdentificeerd worden op plaatsen waar je je er niet van bewust bent.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: